Det betyder kontanthjælpsreformen

Mandag præsenterer regeringen den nye kontanthjælpsreform, som især får konsekvenser for unge og samboende kærestepar. Her kan du se de vigtigste punkter i reformen, som er kendt pt:

For de unge under 30 skal det ikke kunne svare sig at fravælge uddannelse til fordel for kontanthjælp. Det har ellers hidtil været et problem, da de fleste vil opleve en nedgang i indkomst hvis de vælger at uddanne sig, fremfor at være på kontanthjælp. I praksis betyder det, at kontanthjælp for unge under 30 kommer ned på niveau med SU, og de vil derfor miste op til 4800 kr om måneden før skat i forhold til den nuværende kontanthjælp.

Kontanthjælpsreformen kan mærkes på pengepungen hos de unge og samboende ugifte
Kontanthjælpsreformen kan mærkes på pengepungen hos de unge og samboende ugifte

Formålet med kontanthjælpsreformen er, at fremskaffe en milliard kroner i besparelser. De penge skal bruges på at forbedre konkurrencen i den kommende konkurrenceevnepakke.

En af de mest radikale ændringer i kontanthjælpsreformen bliver, at samboende kærestepar sidestilles med ægtepar. Det vil give årlige besparelser på 360 mio. kroner. Hvis en kontanthjælpsmodtager bor sammen med en lønmodtager der har 30.000 før skat vil kontanthjælpen bortfalde. Tjener kæresten mindre end 30.000 om måneden vil der ske en reduktion i kontanthjælpen ifølge regeringens nye kontanthjælpsreform.

Samarbejdet mellem svage kontanthjælpsmodtagere og kommunerne skal forbedres. Det sker ved at forbedre samarbejde mellem jobcenter, læger og psykiatere mv. Samtidig skal kontanthjælpsmodtageren kun have én sagsbehandler frem for en hel række forskellige sagsbehandlere ved kommunen.

Unge kontanthjælpsmodtagere under 30 skal i gang med en uddannelse, og lære at læse, skrive og regne. Hvis de pjækker vil de blive trukket i kontanthjælpen. En rapport har vist, at mindre end 10% af bogligt svage kontanthjælpsmodtagere får tilbudt undervisning.

Perioden hvor man kan modtage løntilskud i offentlige virksomheder skal halveres fra et år til 6 måneder. Ved at halvere den periode, fremskaffes 65 mio. kroner årligt,  som så skal bruges til en mere aktiv indsats på uddannelsesområdet.

7 tanker om “Det betyder kontanthjælpsreformen

 1. MM siger:

  Hvad med unge under 30 år som allerede HAR en uddannelse i forvejen?? Hvilken ydelse skal de have? Det har jeg ikke kunne finde noget om nogle steder og det er jo ret vigtigt for hvis de har brugt deres SU allerede er det jo ikke længere en mulighed for dem.

  Og hvad med gruppen af unge under 30 som er forsørgere? Hvad sats skal de gå på? Det spørgsmål gælder både for forsørgere under 30 med og uden uddannelse.

  Og sidst men ikke mindst, er der nogen som ved hvor man kan finde og læse hele kontanthjælpsreformen som nu netop er blevet vedtaget og dermed er gældende? …nå ja, og gældende fra hvornår egentlig?

  • Christina Olivia siger:

   Uddannelsespålægget er for unge der ikke har en uddannelse i forvejen. Ellers vil fokus fortsat være på beskæftigelse i form af aktivering og jobsøgning, såfremt du er “jobparat” Har du problemer udover din ledighed vil der være fokus på at afhjælpe disse.
   Såfremt du er enlig og forsørger vil den nye kontanthjælpsreform ikke have så stor en økonmisk betydning. Den mest væsentlige ændring er for samlevere, hvor der vil blive forsørgerpligt fra januar hvis man bor sammen med een der tjener mere end 30.000 før skat. Dvs. at kontanthjælpen bortfalder helt for denne gruppe. Ved en mindre indtjening vil kontanthjælpen blive nedsat.

   Håber dette indlæg besvarer dine spørgsmål

   Mvh.
   Christina

 2. Mike. L. M. Pedersen siger:

  Jeg syntes simpelthen at det er forkasteligt..

  Hvor er vi snart henne.

  Jeg ved godt at vi bliver nød til at stramme op, men ligefrem at tage fra dem som er på kontanthjælp…

  Der er sQ da en grund til at de er endt der. enten er de blevet smidt ud af dagpengene, ( som om de ikke er på skideren nok, men lad os da tvinge dem yderlige til at blive nød til at smide deres hus på tvang. ), men nu skal en samlever som tjener mere end 30.000 nu også forsørge sin samlever, så kan man sQ lige så blive gift.

  Jeg har en løn som svare til 18.000 før skat, og har da rigeligt med udgifter, min samlever er desværre på kontanthjælp, og igang med udredning ( job prøvning ), hun er i besiddelse af af en kronisk sygdom som hedder LUPUS, og den har resulteret i at hun fylder sig med kamuterapi i pille form, og hendes læger ( alle 4 af slagsen ), han udtalt sig fysisk, og på papir ( journaler på størrelse med “lord of the rings” ) at hun aldrig kommer til at fungere på arbejds markedet, og det har stået på siden hun var 16, men lad hende da lige komme i arbejde alligevel…….

  Hun har så 2 vidunderlige drenge, som jeg elsker helt ekstremt, men vi begge har jo hver vores udgifter.

  Derfor har vi forsøgt at få dem slået sammen i en ny bank, men da vores indtægter er så små, og udgifterne så store, så siger de at de desværre afviser os de det ikke vil kunne lade sig gøre rent økonomisk, men lige nu klare vi det da nogen lunde med mad transport og tøj til drengene.
  Jeg har derimod ikke købt nyt tøj i snart 1½ år og næsten det samme med min samlever.

  Hvis de yderligt skære i hendes “indkomst “, så er vi tvunget til at flytte fra hinanden, og så vil jeg ikke kunne vedligeholde mit arbejde da hun er ejer af den lille bil, men det er mig som har indtægterne..

  Det er hul i hovedet at dem.
  De burde hjælpe folket, men nu tvinger flere af dem på gaden, og det er da en større udgift, fordi de nu vil komme til at hjælpe med husleje, da de stadigvæk vil skulle betale til banken, og forsikringer, mad tøj, syge sikringer, vand og varme transport.

  Desuden der er ikke mange steder i DK, hvor huslejen til en familie med 4 hoveder koster mindre end 4000-5000, hvis det skal ligge i nærheden af by så man stadig kan komme på arbejde, da det offentlige, jo er billigere, Nåh nej, det SKULLE være blevet billigere , men i stedet er det steget en hel del mere end det burde være, så det er vil koste mig mere med det offentlige pr. mdr, end det gør med bil, desuden så kan noget af transporten trækkes fra, men kommunen giver jo også transport penge (900 pr. mdr.), og det kan ikke trækkes da man får det fra det offentlige.

  Vi har regnet på tallene sammen med en kredit forening, og vi ville kunne spare omtrent 1100 pr. mdr. inkl. alt, hvis vi kunne blive godkendt til udbetaling til en lille gård vi kiggede på for nogen tid siden, men Nej.

  Bliver vi yderlig trukket bliver det aldrig en mulighed fordi så skal vi igen snakke med banken for at se om vi kan komme længere ned i afdrag, og det kan ikke lade sig gøre…

  Håber F….. at ti øren falder og de kommer til at se at de skyder sig selv i foden.

  Der som at pisse i bukserne. det varmer kun et øjeblik …..

 3. Lars knakkergaard siger:

  Hej Mike

  Faldt lige over din bemærkning, i er ikke alene i den bog..

  JEg tjener okay men jeg har en kærste med kraftig social angst og hun har 2 drenge.. som ditto er afhængig af mig..

  Vi står til at skal flytte fra hinanden da vi ellers vil mindste denne ene kontakthjælp og det er for meget at miste i måneden..

  Jeg er meget enig i man skal stramme op og spare – men syge. .. nej!

 4. tanja Krogh Petersen siger:

  Nu må de godt nok lige tage at holde de tror de ved hvordan det tænker overhovedet ikke på andre mennesker. For der er nogle der knokler for at få hverdagen til at fungere med den kontanthjælp de nu en gang få.NU MÅ DE SKU LIGE VÅGNE OP TIL VIRKSOMHEDEN OG SE HVORDAN DET VIRKELIG STÅR TIL I DAGENS DANMARK

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *