Hvad gør man som udlejer når lejen udebliver?
Hvis du som udlejer mangler din indbetaling af huslejen, så er der nogle forskellige ting du skal huske at overholde.
Det er vigtigt at du reagerer med det samme. Altså skal der ikke gå dage førend du har kontakt til lejer. Det kan være i form af en mail, opkald, brev. Rykker du for huslejen pr. telefon, så sørg altid for at skrive et notat i en mail med hvad i har aftalt.
Egentlig hedder det sig at du som udlejer skal sende et påkrav til lejer for manglende husleje.
Skriv udførligt hvad beløb det drejer sig om, lejemål adresse og kontonr. som huslejen som overføres til.
Reglen for alle er at (selvfølgelig med mindre andet er aftalt) lejen skal være fremme ved udlejer den 1. i måneden.
Du har til 3. hverdag efter sidste betalingsdag for lejen til at få påkravet frem til lejer.
Du kan ved påkravet tillade dig som udlejer at sætte et opkrævningsgebyr på rykkerskrivelsen / påkravet.
I 2019 er det vedtaget at gebyr for tilsendte påkrævning/rykker er 284 kr.
Sender du påkravet med posten, så husk at sende dem som quickbrev, for ikke at trække betalingen eller fremsendte påkrav bliver forsinket.
Sæt gerne et krav om at lejeforholdet ophæves med virkning til næste 1. i måneden, hvis ikke påkrævet lejebeløb er betalt fuldt ud senest 14. dage efter påkravet er sendt til lejer.
Hvis lejer ikke har betalt inden de 14 dage er gået, skal du som udlejer sende et ophævelsesbrev til lejer. Dette brev kan først sendes efter de 14 dage er gået, og huske at lægge tidsfristen på fra den tid det tager at sende brevet også. Altså 14 dage + forsendelses tid.
Har du fået bekræftigelse på modtagelse af mail med påkravet, er det fra dette tidspunkt også.
Lejer har mulighfor at afværge ophævelsen af lejemålet ved at betalt helt frem til dato for ophævelseskravet er sendt.
Udlejer er ikke forpligtet til at lade nuværende lejer bliver i lejemålet, såfremt betaling først sker efter dette varsel med mindre der er tvivl om hvor væsenlig dette er.
Hvis det kommer dertil at aftalen på det udlejet ophæves grundet stadig udeblivelse af betalingen skal lejemålet straks fraflyttes. I ophævelsesbrevet er det derfor vigtigt at der er angivet en fraflytningsdato.
Sker fraflytningen ikke frivilligt er det en sag for fogedretten, som sørger for lejer kommer ud af lejemålet.
Det er enormt vigtigt, at du som udlejer overholder alle datoer, betingelser og frister som er angivet i lovgivningen på området. Er der bare 1 fejl eller tvivl kan dette kommer lejer tilgode og udlejer kan ikke smide lejer ud af lejemålet.
Er udlejer for passiv i processen, altså er der gået for lang tid inden udlejer rykker lejer for betaling, ses dette for pasivitet og derfor kan man ikke rejse kravene.
Vi anbefaler at bruge en advokat til rykkerprocessen, hvis lejer ikke har betalt manglende husleje indenfor første rykkerskrivelse.