Derfor skal du som selvstændig have en pensionsopsparing

Pensionsopsparing

Op mod halvdelen af alle selvstændige i Danmark har ikke en pensionsopsparing, og dem, som endelig har en, indbetaler mindre end lønmodtagerne.

Dette skyldes oftest, at de selvstændige vælger at investere i egen virksomhed i håbet om, at et salg senere i livet vil kunne finansiere leveomkostningerne i deres sidste år. Selvfølgelig skal man tro på sin virksomheds succes, men derfor er det stadig en rigtig god idé at have et sikkerhedsnet.

Da der er mange selvstændige, der ikke har dette sikkerhedsnet i form af en pensionsopsparing, er mange nødt til at sænke deres levestandard, når de bliver ældre, fordi deres virksomhed ikke har givet det afkast, som de forventede.

Der er nogle ting, man er nødt til grundigt at overveje, når man som selvstændig overvejer, om man skal droppe pensionsopsparingen, som eksempelvis om det overhovedet bliver muligt at sælge virksomheden, når man ønsker at trække sig tilbage. Derudover skal man også huske på, at der er risiko for, at virksomheden på et tidspunkt kan gå konkurs. Der er intet galt i at have en opsparing i sin virksomhed, men det er blot klogt at have en supplerende opsparing ved siden af.

Selvstændige har faktisk nogle rigtig gode muligheder, når det kommer til pensionsordninger. Selvstændige har blandt andet mulighed for at få en favorabel pensionsordning kaldet 30%-ordningen. 30%-ordningen er lavet til selvstændige, som ikke driver virksomhed i selskabsform. Ordningen er fleksibel og fungerer således, at den selvstændige indbetaler 30% af virksomhedens årlige overskud på en ratepension – dermed kan den selvstændige spare mere op i de år, hvor der er stor økonomisk fremgang og mindre i de år, hvor der ikke er så stor økonomisk fremgang. Indbetalingerne kan trækkes fra af virksomheden på ganske normal vis, således at overskuddet og dermed skatten kan nedbringes.

En anden pensionsordning, som er favorabel for både virksomhedsejere, selvstændige og hovedaktionærer, er Ophørspension. Virksomhedsejere, selvstændige og hovedaktionærer kan skyde provenu fra salg af virksomheden på en livrente eller på en ratepension.

Dette gælder dog kun op til 2.743.700 kr. På denne måde kan skatten betales helt eller i hvert fald delvist, når pensionen udbetales (og måske endda til en lavere skattesats) i stedet for, at der skal betales skat af hele opsparingen i virksomheden via forskellige former for fortjenester i forbindelse med salget.

Der er derfor rigtig mange gode grunde til, hvorfor man som selvstændig skal have en pensionsopsparing, som ikke er bundet i virksomheden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *