Vi taler om startups og iværksætteri som aldrig før, men er det overhovedet en ny ting?

I disse år er der stort fokus på iværksætteri. Det gælder ikke mindst, når det kommer til politisk retorik, til TV-programmer, til faglitteratur på hylder i landets bogbutikker, og når man ser på det faglige indhold på mange videregående uddannelser. Der er ingen tvivl om, at man hepper på det danske iværksætteri fra flere kanter, og at man fra politisk hånd iværksætter flere steder og initiativer, der skal fremme det danske iværksætteri.

Hvis man følger med i nyhedsbilledet og i de faglige diskussioner om emnet, kan man hurtigt få indtrykket af, at det er en ny ting, at vi har stor interesse i iværksætteri i Danmark. Det er dog langtfra tilfældet. Iværksætteren har nemlig også historisk set været en karakter, som vi har haft stor interesse i her til lands.

Iværksætteren er typisk en central figur

Hvis man ser tilbage på den danske kulturarv, så har man i mange år haft interesse i iværksætteren. Det mest klassiske eksempel er karaktererne Mads Andersen Skjern og Agnes Jensen i TV-serien Matador, men man ser også iværksætteren portrætteret i andre sammenhænge.

I andre store, danske succeser, når det kommer til TV-serier, ser man også et fokus på iværksætteri. Det gælder både i Krøniken, hvor man følger Erik og hans jagt på succes, ligesom karakteren Georg Madsen er en central figur i Badehotellet.

Iværksætteren skaber arbejdspladser og arbejde til dem, der mangler et job, og derfor har man altid historisk set haft stor respekt, men også interesse i iværksætterne. Mange har nemlig indtrykket af, at det er dem, der holder samfundet i gang, og med rette. Det er nemlig i høj grad iværksætterne og de, der skaber deres egne virksomheder, der sørger for, at der er stillinger at søge for den almindelige lønmodtager.

Kreativitet og innovation er centralt på uddannelserne

Kreativitet og innovation er to egenskaber, vi typisk forbinder med iværksætteren, og det er også to emner, der spiller en central rolle på mange danske videregående uddannelser. I dag ser vi hele uddannelser, der er dedikeret til emnet, og hvor man uddanner sig i netop iværksætteri, forretningsudvikling, kreativitet og innovation, ligesom man også ser fag og kurser om innovation og kreativitet snige sig ind på mange andre typer af uddannelser.

Også i uddannelsen af folkeskolelærere og i folkeskolen generelt ser vi, at kreativitet og innovation er et emne, man beskæftiger sig med helt konkret, og det er i sig selv et rimeligt entydigt eksempel på, at kreativitet, innovation, iværksætteri og udviklingen af den gode idé er helt central i det danske samfund, vi beskæftiger os med i dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *