Seværdigheder i Dybbøl Banke

Dybbøl er en mindre by på Sundeved med et indbyggertal på 2.447, og byen ligger 4 kilometer vest for Sønderborg. Dybbøl er en by, som er kendt for sin historie, som blandt andet involverer Slaget ved Dybbøl som fandt sted d. 18. april 1864. I denne artikel kan du lære mere om nogle af de interessante seværdigheder, som Dybbøl Banke byder på, og forhåbentlig kan du blive inspireret til at besøge den lille by, der har haft stor indflydelse på dansk historie.

Kongeskansen

Efter sejren i 1864 anlagde preusserne en fæstning omkring Sønderborg. Den første del af anlægget var Kongeskansen, og den blev anlagt ovenpå det, der var tilbage af de danske skanser V og VI. Fæstningen blev dog aldrig taget i brug, og den blev derfor nedlagt i 1885. Anlægget fik navnet Kongeskansen under Genforeningen i 1920, da sønderjyderne tog imod Christian X. Kongen fik overrakt et gammelt Dannebrogsflag af fire unge piger, mens 50.000 mennesker så på. Får græsser den dag i dag på Kongeskansen for at undgå at den gror til i træer og buske og for at holde græsset nede, således at man kan færdes der. 

Dybbøl Mølle

Den nuværende Dybbøl Mølle er den femte af sin slags på stedet. Både under 1. og 2. Slesvigske Krig brændte møllen, da den lå midt i skudlinjen, men møllen blev dog genopbygget begge gange. Den nuværende mølle på stedet blev anlagt i 1936, og siden 1995 har Museet på Sønderborg Slot haft udstillinger i møllen og i kornmagasinet. I de gamle møllebygninger kan man finde fire udstillinger, som fortæller om møllens nuværende drift, dens historie samt møllens betydning for både danskere og tyskere. 

Fællesgravene

Både danske og preussiske soldater, som faldt under slaget i 1864, ligger begravet i fællesgravene. I fællesgravene ligger der 334 danske og 28 preussiske soldater begravet i fire store massegrave. Den store fællesgav på toppen af Dybbøl Banke beliggende langs Flensborg Landevej er den største af massegravene på Dybbøl Banke. Forskellige steder i Dybbøl-området og på Arnkil står der mindesten på de steder, hvor danske og preussiske soldater faldt under slaget. Nogle af mindestenene står i private haver og langs villaveje. 

Historiecenter Dybbøl Banke

Ønsker du at vide mere om Slaget ved Dybbøl i 1864, så er Historiecenter Dybbøl Banke helt sikkert et besøg værd. Her får du mulighed for at lære mere om slaget og få en fornemmelse af, hvad soldaterne gik igennem under krigen. Der er blandt andet mulighed for at se film om krigen og de hændelser, der førte til, at krigen brød ud.

No comments yet.

Skriv et svar

Powered by WordPress. Designed by WooThemes